top of page

KPN gooit z’n kinderen met het badwater weg.


Als we zo doorgaan heet Ben & Jerry’s heet binnenkort Ola, worden de kipstuckjes van de Vegetarische Slager verstopt in een Unox-verpakking en lost Ben (die zonder Jerry) voor de tweede keer op in T-Mobile.


“KPN heeft het voornemen om de dienstverlening van Telfort, XS4ALL en Yes op termijn verder te laten gaan onder de vlag van het KPN-merk.” Ik verslik me in m’n koffie en kan m’n toetsenbord gaan droogdeppen met een rol pleepapier. Nog veel erger: Carice van Houten krijst nu al een uur nonstop in m’n hoofd: “Houdt het dan ook nooit op?”

Nouveau Pauvre

Telfort is het perfecte budgetmerk. Met een reclame-icoon als boegbeeld: een gevallen miljonair die vol goede moed beknibbelen moet. Sinds het illustere Kuiper & Schouten heb ik geen typetjescampagne gezien die zo lang loopt, zo leuk is en ook nog eens kraakhelder communcieert. De natte droom van elk marketingmens. Iedereen weet dat Telfort familie is van KPN met hun solide netwerk. Bij deze besnorde oom moet je zijn, als je centjes wil besparen maar geen kwaliteit wil inleveren. Waarom zou je al dat herkenbare moois voor een amorf ‘KPN-basisabonnementje’ willen inruilen? Telfort je zegeningen!

Hacker als CEO

En dan XS4ALL, oermerk van het vrije internet, de sympathieke intellectueel onder de providers. Consumentenlieveling in elke test en al voorvechter van privacy toen het nog geen issue was. Natuurlijk weet ik dat het sinds de vorige eeuw bij KPN hoort. Maar net als bij Ben & Jerry’s van Unilever geloof ik toch echt dat XS4ALL een eigenzinnig zusterbedrijf is. Met een eigen beleid en een eigen mening. Geen hond gaat geloven dat heel KPN nu opeens detzelfde maatschappelijke betrokkenheid en sublieme klantenservice heeft. Tenzij Rob Gonggrijp, hacker en oprichter van XS4ALL, de nieuwe CEO van KPN wordt. Sowieso een goed plan om deze Wikileaker de baas van ons voormalige PTT-spul te maken. Da’s pas Purpose.

Yes mag weg

Oké. Dat ’Yes Telecom’ integraal opgaat in KPN kan ik begrijpen. Had er nog nooit van gehoord, het blijkt een virtuele provider voor de zakelijke markt. Die is overgekocht omdat KPN het klantenbestand wilde hebben. Da’s geen merkding, dat is platte business. Een merknaam als Yes is hoogstens geschikt voor een Nagelstudio op IJburg. Het logo is van een grafisch gereformeerde designer, sexlozer kun je ze niet krijgen. Snel KPN Zakelijk van maken, liever vandaag dan morgen. Voor de rest: hou Telfort en maak XS4ALL nog veel uitgesprokener.

Niemals wieder

Ik heb de dienstdoende chef publiekscommunicatie KPN even op Linkedin bekeken. Zo te zien een Franstalig opgeleide Vlaam met een fraaie internationale carrière. Die heeft natuurlijk niet meegemaakt hoe het Ben ooit verging. Ben werd in 1999 door het nog piepjonge KesselsKramer meesterlijk neergezet. Een bevlogen, menselijk belmerk dat in no-time door iedereen omarmd werd. Ben werd in 2003 jaar later overgenomen door de Teutonen van T-mobile. Die dachten ‘Eine Marke, Eine Netzabdeckung, Eine Werbung’ en lieten onze toffe Ben in rook opgaan. Zoals In Duitsland gebruikelijk, zagen ze pas na vijf jaar wat voor vreselijks ze hadden aangericht en herstelde ze onze Ben weer in ere. Mind you: een merk dat langer was weggeweest was dan het überhaupt had bestaan! Ben bleek nog springlevend in de hoofden van de consument.

Beste Jean-Pascal, voorkom nog meer flauwe Belgengrappen en redt deze oer-Hollandsche brands van de brandstapel.

Scato van Opstall

Oprichter Karma Brothers


Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page