top of page

Positionering voor een spinnetje?!

 

Soms krijg je onverwachte opdrachten. De slimme spin Anansi is West-Afrikaans cultuurgoed, en de verhalen kwamen via de slaafgemaakten ver buiten Afrika terecht.

 

Iven Cudogham, vader van zeven kids, heeft Surinaamse roots. Hij vertaalde deze icoon in het Nederlands voor een jong publiek - en Studio Moldybird maakte er prachtige illustraties bij. 

Maar hoe zet je zo'n 'nieuw' stukje erfgoed neer? Niet het zoveelste 'character' maar een serieus stukje immaterieel erfgoed, een waardevolle Afrikaanse toevoeging aan onze moderne, veelkleurige samenleving.

Inmiddels heeft de Spin Anansi een paar boeken en een prachtige animatieserie op TV! Want ook Afrikaanse sprookjes spreken echt alle kinderen aan, 

Black Tori's Matter

 

Anansi werd neergezet als sprookjeskarakter, het is tenslotte geen gewoon bedacht verhaaltje maar net als onze westerse sprookjes erfgoed. Om de Afrikaanse heritage te benadrukken verzonnen we een spinnenweb in de vorm van Afrika. In de films werd een rap door Iven's dochter gemaakt die ook de Afrikaanse roots benadrukte.


En om de orale traditie 'Tori' (=story in Sranan) voort te zetten stelden we voor op scholen vaders van kinderen te betrekken als 'Spinnenvaders', als knipoog naar alle Luizenmoeders. Op deze pagina wat beelden uit de positionerings- en communicatie presentaties.

bottom of page