top of page

Axe zonder botte bijlDe ‘GeenStijl’ onder de deodorants besluit om politiek correct te worden.

Ons flesje Weleda Deo stond opeens in de slagschaduw van een spuitbus Axe. M’n zoon was 11 geworden. Ik heb er niks van gezegd, toen ik zo oud was had ik Tabac en Old Spice. Volkse aftershaves, waarmee je als puber bewees dat je een beetje lichaamshaar had gekregen. Die penetrante geurwolk is tijdelijk. Je krijgt een vriendin of ontwikkelt een subtielere smaak. Misschien zelfs allebei. Natuurlijk zijn er ook mannen die na hun twintigste Axe gebruiken, of in auto’s met teveel spoilers en sportstrepen rondrijden, maar die zijn vaak wat minder hoog opgeleid. Of domweg te slim om 70 euro aan een flesje Franse Eau de Gilette te besteden.

Veel opdringeriger dan Axe kan een geur niet zijn: loop langs een gebruiker en het zit ongevraagd in al je lichaamsopeningen, je neus voorop. Axe is de Geenstijl onder de deo’s. Het is masculien, infantiel en primitief. En volstrekt schaamteloos. Kansloze gozers worden babe-magnets nadat ze zichzelf benevelen met feromonen uit dat matzware busje. Hordes amazones in veel te kleine bikini’s storten zich spontaan op een bleek ventje met kippentorso. Kinky engeltjes vallen uit de hemel en gooien hun aureooltjes aan gruzelementen voor een scooterboy. Slogans van het niveau: ‘the cleaner you are, the dirtier you get’. Gevaarlijk spul ook. Voor je het weet neemt een secretaresse van zestig je te grazen, dik aangezette High School humor van het zuiverste soort. Feministen zullen er ongetwijfeld kwaad in zien, maar Axe is de toverdrank van testosteron-Galliërs. Spray and get laid. Overigens misbruiken Axe-mannen nimmer een vrouw, eerder andersom. De geëmancipeerde dames zijn initiatiefrijk en duiken zonder pardon op de heren. En met de ‘premature perspiration’ campagne gaven de Axe-haantjes nog blijk van zelfspot ook. Maar dat is allemaal voorbij, als we de chef prietpraat van Axe mogen geloven. Jongemannen zijn namelijk onzeker en dat is enorm zielig voor ze. Axe gaat ze ondersteunen. Net als Dove, het merk dat hun moeders zo trots laat zijn op striae, spekrollen en spataderen. Zag maar dag tegen lekkere chica’s die spontaan op je vallen. “We can help in terms of people getting jobs, and being with family. It’s making young men more attractive human beings.” Ik stel voor dit merkstrategisch orakel per omgaande met Wilders naar Keulen te sturen. De Noord-Arabische testosteronbommen gaan we niet met pepperspray bespuiten, maar met Vernieuwde Politiek Correcte Axe.

Als Axe echt volwassen wil worden, pak dan eerst de inhoud aan: een industriële toiletverfrisser voor een darmziekenhuis, wie wil dat op z’n lichaam spuiten? Natuurlijke, subtiele luchtjes maken ‘being with family’ al een stuk draaglijker. En als je dat ‘getting jobs’ statement verandert in ‘getting blowjobs’ is Axe helemaal klaar voor de toekomst. Want sex sells, ook ver boven de 25.

Volkskrant / 26 januari 2016 / Conceptman Scato van Opstall


Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page