top of page

Knal! Op naar Hanna_45Retestrakke ideeën verzinnen is al geen makkie, maar een retestrak idee briljant uitvoeren is helemaal een titanenklus. Behalve talent heb je toch ook geld nodig en de meeste productiebudgetten zijn de afgelopen jaren sneller gekrompen dan een slak met zout erop. Soms is er weer een volwassen bak poen en dan wordt het weer ouderwetsch spannend. Want zelfs retestrakke ideeën gaan soms in rococokrullen ten onder en dan is er geen reet meer aan. Dat gebeurde gelukkig niet bij Evert_45. Het concept: hou een oorlog van driekwart eeuw geleden actueel door je opa als 13-jarige te laten vloggen.

Supertof, maar ook enorm kwetsbaar. Als je Evert met een bakelieten draaischijf versie van de iPhone had gezien, was het meteen al fout gegaan. Dus je ziet echt nergens hoe of waarmee hij vlogt. Z’n familie vind het ook allemaal normaal. Evert_45 vlogt precies zoals je dat nu zou doen: slordig en spontaan. Niks retro 8mm zwart/wit met strepen, vast wel even over gehad, maar ook dat had teveel afstand gegeven. Als functioneel anachronisme geen officiële filmterm is, dan is-ie dat vanaf nu wel. En die Evert, wat een topcast! Een eigenwijs stuk vreten met puppievet, zo leuk irritant dat je wel van die gast moet gaan houden. Consequent 1945 is de kleding, de interieurs, het licht, de sfeer… maar de mensen praten niet in polygoontaal, gewoon met onze dictie en waar nodig een term van toen.

Een fijn detail is een precies goed gedoseerd puberstopwoord. ‘Knal!’ Waarschijnlijk door de makers anno nu verzonnen, ik heb gegoogled maar verder dan ‘knalfuif’ kwam ik niet. ‘Knal’ is kapot leuk en die bizarre balans tussen toen en nu is het grote geheim van Evert_45. Je zit in de wereld van 75 jaar geleden maar het voelt als vandaag. Je maakt meteen contact met dat joch en gaat 11 afleveringen online roadmovie met ‘m mee. Evert gaat met z’n iets oudere broer op pad, om hun ondergedoken oudste broer te halen, want de bevrijding is nabij. De boertjesdynamiek tussen de twee klopt ook. Knap, want ultrakorte afleveringen van 3 minuten zijn dramatechnisch een risico en zonder identificatie met de protagonisten laat alle oorlogsellende je koud.

Vakwerk dus, zelfs de titels van afleveringen komen recht uit het hart van een 13 jarige: PILOOT ZIT VAST IN EEN BOOM!! MET CHOCOLA #005. Evert_45 blijkt een samenwerking van Verzetsmuseum, Comité 4&5 mei en (dank voor het budget!) KPN. Dat zich prettig bescheiden op de achtergrond houdt, alleen in de TV commercial die de vlogs aanjaagt ondertekent onze voormalige PTT als initiatiefnemer. Nu maar hopen dat KPN ons volgend jaar op Hanna_45 trakteert.

Deze column verscheen in Adformatie, mei 2017


Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page