top of page

Greenwash Award 2017: bruin is het nieuwe groen.


Een gegraveerde voet met een stuk steenkool, bedekt onder een flinterdun laagje mosgroene verf. Een knalgroen ritueel masker, leuk voor aan de muur in de directiekamer. Of een perspex reageerbuis met helblauwe en pisgele vloeistof. Die mag de winnaar op het podium door elkaar schudden, zodat ter plekke een gifgroene, schuimende substantie ontstaat. Applaus! Wat het ook wordt, het is de hoogste tijd voor een jaarlijkse Greenwash Award. Wat zijn we daar goed in, als reclamebranche. Dat mag best wel eens beloond worden. Dan weten adverteerders bij welke bureaus ze moeten wezen, als ze de kluit duurzaam willen belazeren.

Maakt Rabo een kans? Deze megalomane geldboer wil dat wij ons voorstellen dat-ie de hele wereld verbetert met 0,2% van de 540 miljard die hij beheert. De rest heeft-ie geïnvesteerd in lucratieve zaken als Oekraïense plofkipgiganten en gezonde Hollandse mestfraudeurs. Toch verdienen ze ‘m niet echt. Ze hebben namelijk een degelijke oud-Triodos bankier ingehuurd voor een paar oprecht donkergroene projecten, die de Liborboefjes hopelijk aan het denken zetten. Als Rabo daar in alle bescheidenheid iets zinnigs over had verteld, hadden ze Lampen & Effies gewonnen. Nu staan ze met lege handen. Sorry, Rabo.


De winnaar is Coca-Cola. Al sinds 1953 zit de Coca-Cola Company achter stichtingen als ‘Keep America Beautiful’ (USA) die de burger aanmoedigen om hun wegwerpverpakkingen op te ruimen. Want dan hoeft de producent het zelf niet te doen. Dat is ze enorm goed gelukt, want bijna niemand doorziet de hidden agenda van dit soort knuffelclubs: statiegeld afwenden of afschaffen, dat staat namelijk nog meer winst lelijk in de weg. Coca-Cola moet deze award wel delen met hun lokale Nederlandse cover-up Nederland Schoon aka Supporter van Schoon, de meest briljante en cynische greenwash-operatie die ons land ooit heeft gekend. Het bestuur wordt gevormd door Coca-Cola samen met bevriende retailers, brouwers en bottelaars. Een fopspeen voor de overheid, met een geniale strategie: als wij nou promoten “Burger, ruim je troep op” dan mag het statiegeld wel weg, toch? In Nederland verdween zo het statiegeld op kleine PET-flessen, waardoor 550 miljoen (!) exemplaren nu niet meer gerecycled worden. Want wie PET niet gescheiden inzamelt, kan er geen nieuwe PET van maken. Argeloze burgers in Supporter van Schoon-hesjes figureren in social media, opruimzak in de hand. Achter hun rug gooit de industrie in tienvoud nagelnieuwe PET-flessen terug op straat.


Alles wordt vaardig geregisseerd, tot in de kleinste details: een pro-statiegeldcolumn van een gastschrijver wordt gecensureerd. Een toffe start-up die mensen plastic uit de gracht liet hengelen, kreeg alleen de broodnodige sponsoring als ze hun pro-statiegeldstandpunt inslikten. Zo blijf je eeuwig plastic vissen. Sluikse Supporter van Schoon lesprogramma’s vertellen onze kinderen op school niks over het bewezen effect van statiegeld. En de afgelopen weken roept Coca-Cola ijskoud op billboards en paginagroot in kranten: “Onze verpakkingen zijn 100% recyclebaar”. Wie dit allemaal heeft bedacht en het presteert om er al decennialang mee weg te komen is de volmaakte schijnheilige. Coca-Cola en Supporter van Schoon: van harte gefeliciteerd met jullie prijs!

Scato van Opstall

oprichter van The Karma Brothers

Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page