top of page

Me-too zonder sexismeKordaatis een me-too product. Da’s geen mannenbier dat niet door de beugel kan, maar een biertje tot sprekend op een ander biertje lijkt: Kornuit. En copycat Kordaat wordt ook nog eens van sexisme beschuldigd. Is dat terecht?

Je moet wel een stekeblinde pseudofeminist zijn om de eerste Kordaatcommercial vrouwonvriendelijk te vinden. Of je hebt moedwillig je eigen ironie-antenne afgebroken, omdat-ie teveel op het mannelijk geslachtsorgaan zou lijken. Want wat zien en horen we nou eigenlijk?

Een kale sukkel op een ladder haalt met tegenzin de dakgoot leeg terwijl een enorm aangezette voice-over zegt “Er is een nieuw verfrissend bier, Kordaat. Voor de man die het huis van z’n gezin als een kasteel verdedigt.”Dan zien we een gladde Gooische aal een spinnetje buiten zetten“…en alle vijanden buiten houdt.”“Die z’n kinderen het levenslicht laat zien…”Een knap watje van Hindoestaanse komaf durft niet eens te kijken als hij de navelstreng door moet knippen, nadat z’n vrouw een urenlange bevalling heeft doorgemaakt. Een beter bewijs dat vrouwen het sterke geslacht zijn is er sowieso niet, anders hadden wij die bevalling wel toegewezen gekregen van Moeder -niet Vader- Natuur.


Eerst goed kijken, dan pas zeiken.

Wat krijgen we nog meer voorgeschoteld?“De man die met gevaar voor eigen leven de zwaarste klussen doet.’”Met daarbij beelden van een bebaarde dertiger met foute badslippers en kamerjas, die met veel stoer gedoe een kliko buiten zet bij winderig herfstweer. Er is ook een man die (wow!) een dekseltje van een potje draait voor z’n vrouw “…voorkomt dat z’n gezin omkomt van de honger.” Dan een shot van een gezellige dikkerd die een modem aansluit ‘“…of wordt afgesloten van de buitenwereld” Voor al die kordate mannen is er nu… Kordaat.”In het eindshot zien we al die helden op sokken & slippers samen een Kordaatje pakken.

Vrouwen hebben ook recht op humor.

Ik weet niet hoeveel zelfspoter in een commercial past, maar dit gaat toch aardig richting de 80 à 90%. Dat de emancipatie nog niet voltooid is, kun je hoogstens aflezen aan het feit dat sommige vrouwen nog steeds geen volwaardig gevoel voor humor blijken te hebben. Misschien kan een verplicht college Subtextuele Interpretatie van Audiovisuele Uitingenplus een leergang Genres en Stijlvormen Herkennen zorgen dat deze scheve situatie wordt rechtgetrokken.

Vrouwen kunnen prima motorrijden.

Vervolgens werd er gesteld dat Kordaat z’n vermeende sexisme toegaf, door twee commercials met stoere vrouwelijke garagisten uit te zenden. Die gek genoeg binnen twee dagen bedacht, gecast, gedraaid, gemonteerd en goedgekeurd waren. Gevalletje vooraf geplande metatextuele parafrase op de reeds ingezette mannelijke zelfspot, zou ik denken. Slim bedacht, want waarom zou je bierdrinkende vrouwen willen uitsluiten? We zien een vrouw die de eerste ‘sexistische’ commercial op haar mobieltje ziet, terwijl een andere vrouw een motorfiets repareert. De voice-over vult zichzelf aan “… en voor de vrouw die zijn motor repareert.” Waarna ze samen Kordaat drinken.Okay, die voice-over had natuurlijk moeten zijn: “…en voor de vrouw die HAAR motor repareert.”Want behalve bier drinken en sleutelen kunnen vrouwen anno 2018 ook prima op een motorfiets rijden. Maar daar hoor je dan weer niemand over.


Kornuit: HipsterHeineken voor mannen

Ondertussen is Kordaat een enorm me-too product. Er was trouwens ook al een ander biertje dat Kompaan heet, om de me-too chaos nog groter te maken. Maar Kornuits introductie was rolbevestigender dan Kordaat: een roedel van 100% clichémennekes die in ambachtelijk licht hun HipsterHeineken proefden. Geen hond, reu of teef die daar toen over viel.

Gebrouwen door Vrouwen

Kordaat of Kornuit, je ziet geen verschil en je proeft het denk ik ook niet. Sterker nog: verreweg het lekkerste biertje dat ik het afgelopen jaar dronk is Gebrouwen door Vrouwen- en zo staat dat ook op hun knalroze etiket. Bloesem Blond, met vlierbloesem. Als ik met gehoorbescherming, lasbril en accuboormachientjeeen gaatje in de muur boor, om mijn gezin te laten zien hoe ongelofelijk viriel ik ben, trek ik na die titanenklus graag zo’n flesje open. Proost, meiden!

Scato van Opstall

Oprichter karmabrothers.nl


Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page