top of page

Kutreclames uit de verkoop, best lulligKutreclames is een besloten Facebook groep, ooit begonnen door regisseur Roel Welling. Inmiddels telt-ie 5.839 leden, voor de helft reclamemakers en voor de rest amateur reclamebashers. Niets wordt ontzien: kromme MKB-copy op bestelbusjes, lifestyle commercials die druipen van de cliché’s, het eeuwige stockmodel Ariane, schapkaartverhaspelingen, social media missers of vintage kut-met-haar-reclames. Door leden gesignaleerd en vooral ook becommentarieerd, wat het nog veel leuker maakt. Allemaal snedige types en niemand maakt van z’n hart een moordkuil. Dat hoeft ook niet in de beslotenheid van bijna 6000 gelijkontstemde mensen.

Totdat iemand besloot een boekje te maken van alle highlights. Da’s een leuk idee, maar dat kun je beter even met de achterban overleggen. Het is tenslotte een besloten groep. Okay, de beheerder was wel geïnformeerd, maar de leden vernamen uit de vakpers en via BNR radio dat het boek al gedrukt was. Of via Lindanieuws.nl, die met zo’n reclamepost uiteraard een graantje meepikt door een bestellinkje van het partnerprogramma van bol.com. Profi! De initiatiefnemer was dan ook geen naïeve creatief met lief boekjesplan, maar presenteert zich als ‘mediaondernemer’ Richard Otto (‘bekend van de bestsellers Namespotting, Verdwenen Merken en Vroom & Dreesmann’).

Binnen de kortste keren verscheen er een scheur in Kutreclames. Was dit heel slim of uitermate slinks? Mensen die niet geciteerd wilden worden, royalties eisten of het ‘niet zo netjes’ vonden stonden lijnrecht tegenover de rekkelijken. Die betichten de anderen van jaloezie: had je het zelf maar moeten bedenken. Of ze meenden domweg dat alles op Facebook, besloten pagina of niet, vrij is van auteursrecht (da’s niet waar trouwens). Vermeende zuurpruimen kregen een pot augurken als antwoord en arme Richard vroeg zich af of iemand de kosten wilde overnemen, want aan ‘een paar honderd boekjes’ valt he-le-maal niks te verdienen. Wat dan weer raar is voor een bestseller-uitgever. Als zo’n copy/paste boekje gaat lopen en je oplage gaat boven de 10.000 is dat geen kutreclame voor je zaak.

Had het nou even vooraf gevraagd! Als je 6000 leden laat opt-innen als co-auteur worden ze kopers en ambassadeurs. Waren de kosten door crowdfunding gedekt en kan de gezamelijke winst naar een goed doel. Helaas. Door al het gekrakeel is Kutreclames nu uit de verkoop gehaald. Best lullig.

Adformatie / 4 april 2016


Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page