top of page

Hoe Mark Rutte de zwartepiet-discussie oplost in 4 verhalenOpperpiet Rutte, vraag een goed reclameburo als Sinterklaaskado.

Nog even en het Sinterklaasfeest wordt De Tweede 80-jarige Oorlog. Volgens onze minister-president is die burgeroorlog een zaak van de bevolking en niet van de regering. Flauwekul natuurlijk, als Vader des Vaderlands moet je de huiselijke vrede bewaren. Vooruit Mark, zet je All Stars voor de haard en zing een liedje. Op je verlanglijstje: een visie op de rebranding, een cursus crisiscommunicatie en een speechwriter.

1) Benoem de problemen, neem de leiding.

Mark Rutte:

“Voor de meeste Nederlanders was Zwarte Piet een soort Donald Duck, een fantasiefiguur. Ze hadden misschien nooit gemerkt dat er grappen over donkere kinderen werden gemaakt . Als Sinterklaas aankwam ’Jij hoeft je niet te schminken, haha’ en als Sint weg was‘Heb je de stoomboot gemist?’ We hebben de impact daarvan onderschat. Dat geldt voor mij ook. Dan schrik je flink als je opeens voor racist wordt uitgemaakt - ja hallo, zo zijn we toch niet? Ik vond het aanvankelijk ook wat overdreven. Maar ondanks dat we het niet racistisch bedoelen: het kwetst veel donkere kinderen en volwassenen. Dat zijn ook Nederlanders, en die willen ook met plezier Sinterklaas vieren. Sinterklaas moet een feest voor alle mensen zijn. Daarom moeten we samen een oplossing vinden.Want zoals het nu gaat, kan het niet langer!”

2) Praat off-the-record met de Blokkeerfriezen.

Mark Rutte:

“Okay jongens, ik snap dat jullie Zwarte Piet willen houden, leuke traditie, en jullie zien er niks racistisch in. Maar er zijn twee puntjes die ik met jullie wil bespreken Nummer één: jullie uitingen op social media. Een zin die je begint met ‘ik ben niet racistisch’ en eindigt met het uitschelden van de gekleurde medemens, komt niet zo overtuigend over. En stop met Sylvana Simons doodwensen. Okay - ze heeft niet overmatig veel humor, zelfs ik ben een stuk grappiger. En je mag het ook met haar oneens zijn. Maar boomaap, roetmop en teringzwarte roepen, da’s echt niet normaal, de Ku Klux Klan lijkt er een carnavalsvereniging bij. Puntje Twee: links Nederland maggeen snelweg blokkeren alsPVV-ers ergens willen demonstreren. En jullie mogen ook geen demonstranten tegen Zwarte Piet tegenhouden. Als jullie nu acuut stoppen met die racistisch scheldpartijen en je aan de wet houden, dan zal ik ervoor zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk blijft!”

Praat off-the-record met Kick Out Zwarte Piet.

Mark Rutte: “Ik begrijp jullie punt, maar dat ’Kick Out’ klinkt best agressief en het is een kinderfeest. Twee verzoekem: het gaat iedereen enorm helpen als ‘Kick Out Zwarte Piet’ verandert in ‘Omarm Roetveegpiet.’ Positief, vredelievend. Niet tegeniets maar vooriets. En nog een dingetje: jullie hebben geen activist maar een ambassadeur nodig. Een woordvoerder die heel Nederland omarmt. Een oranjeklant die je verhaal kan vertellen. Kunnen jullie niet iemand als Georginio Wijnaldumals boegbeeld nemen? Dat die op het voetbalveld vertelt dat hij als kind ook ongelukkig was met Zwarte Piet. Dat-ie niemand het feest af wil nemen, maar dat je met roetveegpiet bij ieder kind scoort. In de volksmond blijven we Roetveegpiet natuurlijk gewoon Zwarte Piet noemen, hij is zwart van het roet. Dan hebben die Pro Zwarte Pieters ook een beetje hun zin. Want jullie kicken Zwarte Piet er niet uit, Zwarte Piet blijft Zwarte Piet - alleen heeft-ie vanaf nu roetvegen. Deal?

4) Breng de natoinale oplossing met stelligheid en humor.

Mark Rutte:

“Niemand wil het Sinterklaasfeest missen en iedereen gunt elk kind een zorgeloos feest. De schimmel blijft wit, de baard van Sint ook, we gaan geen Sinterklaas op 5 juli vieren, de kadootjes komen in je schoen en niet in de mouw van je overhemd. En ook Zwarte Piet blijft gewoon Zwarte Piet heten. Hij komt nog steeds door de schoorsteen en daarom heeft hij roetvegen op z’n gezicht - dat is voor alle kinderen logisch en leuk. We gaan ‘m alleen geen roetveegpiet noemen, dat is een stomme naam. Hij is zwart van het roet, daarom heet hij Zwarte Piet. Net als vroeger. En zo kunnen alle liedjes ook bijna hetzelfde blijven. In plaats van ‘Zwart als roet’ zingen we “Zwart van roet’ en klaar is Piet!

Sinterklaas is een mooie traditie, die we nog lang willen houden, en dat kan zo prima. Sommigen mensen gaan natuurlijk tegensputteren. “Dit is een compromis. Ik vind ‘m nog veel te zwart of ik vind ‘m niet zwart genoeg.”Helaas speculaas, er is een andere Nederlandse traditie die ik graag in ere wil houden: het poldermodel. Beide partijen doen water in de wijn, zodat we samen verder kunnen. Het allerbelangrijkste: de kinderen zelf vinden het de beste oplossing, en het is hun feest. Zullen wij als volwassenen het niet verder verpesten? Lang leve Sinterklaas. En Zwarte Piet!”

Scato van Opstall

Oprichter karmabrothers.nl

PS Mark, als je blijft vasthouden aan je ‘visie’ dat de maatschappij het zelf op moet lossen, denk dan op z’n VVD’s aan je eigen internationale ambities. “The guy that said Blackface is complety innocent”, dat valt echt niet lekker in het buitenland.


Over de Karmabrothers

Wij bedenken strategieën, innovaties en campagnes voor organisaties die iets wezenlijks bijdragen aan onze planeet. 

Bekijk ons werk

Recente columns
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page